ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ώρα γλυκύτατη της Άνοιξης!!!

Το ελληνικό Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές στο ετήσιο ημερολόγιο της Ελλάδας. Και είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο στην Κέρκυρα με μια σειρά από παραδοσιακά έθιμα που έχουν διατηρηθεί πιστά με τα χρόνια.

Σας προσκαλούμε να έρθετε και να ζήσετε αυτή την εμπειρία μαζί μας στο MarBella Nido!

Η Αναστάσιμη Λειτουργία θα τελεστεί στο Παρεκκλήσι του ξενοδοχείου «Άγιος Σπυρίδων». Θα σας προσφερθούν πασχαλινές λαμπάδες για να τις χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Μετά το «Χριστός Ανέστη» και το άναμμα των λαμπάδων, ξεκινά το παραδοσιακό τσούξιμο των κόκκινων αυγών και ακολουθεί το Αναστάσιμο Δείπνο με παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό μενού, συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής.

Άφησε την ματιά σου να ταξιδέψει στις μαλακές λοφοσειρές, όπου το κυπαρίσσι και η ελιά διασφαλίζουν την αρμονία του τόπου.

Αργοπόρησε στο περπάτημά σου, να δεις τους φράχτες με τους καρπισμένους βάτους και τους ευωδιαστούς θάμνους, τις ανθισμένες πασχαλιές και τις μυρωδάτες βιολέτες.

Καμάρωσε τα κάστρα και τα τείχη που προστατεύουν τούτο το νησί.

Νοιώσε σύρριζα στην ψυχή σου, το απεριόριστα μεγάλο και βαθύ, που θέλησε να διατυπώσει ο Σολωμός όταν έγραφε «Μάγεμα η φύσις κι’ όνειρο στην ομορφιά και χάρη».

Παρακολούθησε τις θρησκευτικές τελετές και πορέψου προς την Ανάσταση με πρώτη την Κυριακή των Βαϊων που στις 11 το πρωί γίνεται η Λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι μια λιτανεία που γίνεται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η Λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη, παίρνουν δε, μέρος 15 Φιλαρμονικές του Νησιού.

Από την Μ. Δευτέρα ο κόσμος αρχίζει τα ψώνια. Διάχυτη η μυρωδιά της φογάτσας και του μαντολάτου. Το απόγευμα όλοι στις εκκλησίες για να ακούσουμε το «ουαί και αλοίμονον Φαρισαίοι υποκριταί». Οι εκκλησίες είναι πολλές και όμορφες. Μια από αυτές είναι η Παναγία των Ξένων με εικόνες του Εμ. Τζάνε, του Κουτούζη, του Τσαγκαρόλλα. Απέναντι η εκκλησία του Άη Γιάννη. Κτίσμα και αυτή του 16ου αιώνα όπου εκεί εκκλησιάζονταν ο Καποδίστριας, ο Σολωμός, ο Μάντζαρος και ο περίφημος Κερκυραίος Νικηφόρος Θεοτόκης, Αρχιεπίσκοπος του Αστραχάν της Ρωσίας και ο εφημέριος του Ναού που εκφωνούσε περίφημους λόγους από τον άμβωνα, που σ’ αυτή την εκκλησία βρίσκεται δεξιά των εκκλησιαζόμενων ακριβώς για να ακούγονται οι λόγοι του από τον κόσμο που βρίσκονταν και έξω από τον Ναό.

Μ. Τρίτη, Στις εκκλησίες: «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή».

Μ. Τετάρτη, Από νωρίς οι εκκλησίες γεμάτες κόσμο για τα Ευχέλαια.

Μ. Πέμπτη, Η ακολουθία των Αγίων Παθών «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».

Μ. Παρασκευή, Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Μελαγχολική μέρα. Όλους μας κατέχει μια ψυχολογία περίεργη. Από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των επιταφίων.

Στις 4 μ.μ ξεκινά από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο επιβλητικός Επιτάφιος, αφού στην ευθύνη της περιφοράς του είχε παλιά ο Στρατός που βρισκόταν στο Φρούριο. Από το 1987, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε) αναβίωσε την περιφορά του Επιταφίου με την ίδια όπως τότε, επιβλητικότητα.

Μέχρι τις 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη «μπάντα», τις χορωδίες, τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια, τα γεμάτα πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.

Στις 10.00 το Βράδυ, ο τελευταίος Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μεγαλοπρεπέστατος με τις φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμα εμβατήρια όπως το Adagio του Albinoni, την Marcia Funebre του G. Verdi, την «Sventura» του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin με την μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης, τα σχολεία, τον ιερό κλήρο και τις αρχές του τόπου.

Μ. Σάββατο. Η Πραγματοποίηση τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για τον Ι. Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου στις 6.00 και συγκεκριμένα στο τέλος του «Αποστόλου». Αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο- θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στις 9.00 το πρωί, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1574, οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους Ορθόδοξους την περιφορά του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή κι έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Το Μ. Σάββατο, είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή τη Λιτανεία και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών φιλαρμονικών της πόλης. Από το δημαρχείο αρχίζει ο «Amlet», πένθιμο εμβατήριο του Ιταλού συνθέτη Faccio, που από παράδοση παίζεται από την Παλαιά Φιλαρμονική (έτος ίδρυσης 1840). Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο «Galde Lacrime» (καυτά δάκρυα) του άλλου Ιταλού συνθέτη Michelli από την Φιλαρμονική Μάντζαρος (έτος ίδρυσης 1890) και από τη Φιλαρμονική Καποδίστριας (έτος ίδρυσης 1980) το πένθιμο εμβατήριο από την «Ηρωική» του Μπετόβεν.

Μετά το τέλος της Λιτανείας, ο Άγιος παραμένει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα. Στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου, ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η ακολουθία στην Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότηδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη Κεραμέως».

Ένα άλλο επίσης Κορφιάτικο Πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει ο Ο.Κ.Ε. είναι το Μαστέλο (βαρέλι). Στην «Πίνια» και κάτω από την μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη ακόμα στην διασταύρωση Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, μαζευόντουσαν οι Φακινοί, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδόροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πινιαδόροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες, παίζοντας το αλέγρο «Μην φοβάστε Γραικοί».

Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Πάνω Πλατεία, φαντασμαγορικό, μοναδικό το θέαμα. Όλα τα παράθυρα των σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαόροφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέαμα των χιλιάδων αναμμένων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας συνθέτουν μια μεγαλειώδη εικόνα. Μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”, πολύχρωμα πυροτεχνήματα στολίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα υπερθέαμα και οι μπάντες αρχίζουν να παίζουν το εμβατήριο “Γραικοί”. Η Αναστάσιμη Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κυριακή του Πάσχα, Από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει  και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Το μεσημέρι ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση δίνει κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στις 6.30 το απόγευμα, η Λιτανεία της Αγίας Τριάδας στη Γαρίτσα γίνεται με την ίδια επισημότητα.

……και όταν όλα τούτα χαρείς «μην πεις πως ήταν ένα όνειρο, πως απατήθηκε η ακοή σου» γιατί σίγουρα όλα ήταν αληθινά!!! Πρόσεξε όμως μην πλανευτείς και βγει αληθινός ο Μαβίλης που έγραψε πως «όποιος τα χείλη εδώ βρέξει στα γονικά του πια δεν θα γυρίσει»

 

Στο καλό, επισκέπτη! Οι Ιόνιοι ζέφυροι ας φυσούν

   πάντα στην ψυχή σου……

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Awards